Teame omast kogemusest, et esimeste discgolfi ketaste valimine võib olla paras väljakutse ja pahatihti soetatakse alustamiseks kettad mis ei vasta mänguoskustele. Proovime nende viie punktiga teha kettavaliku natuke lihtsamaks.

  1. Proovi enne isiklike ketaste ostu tuttavate omasid ning pane kirja mudelite nimed, mis sulle meeldisid, selle järgi saad poes küsida endale samu või analoogseid kettaid. Kui oskad kirjeldada kettaid mida oled juba proovinud, on ka sind abistaval müüjal leida sulle kõige paremini sobivad kettad.

  2. Hinda objektiivselt oma viskekaugust ning visketugevust. Ketta lennuomadused sõltuvad väga suurel määral sellest, kui tugevasti ketast visatakse. Seetõttu on oluline ligikaudselt oma võimeid teada. Liigselt oma võimeid ala- või ülehinnates ei pruugi ketas omada oodatud lennujoont ning ka müüjal on keerulisem sobilikku ketast soovitada.

  3. Arvesta, et aeglasema kiirusega (kuni 10) ning kergemad kettad on rohkem algajasõbralikud. Aeglasemad kettad on võimelised hoidma kauem sirget lennujoont, mis omakorda aitab hoida ketast fairway peal. Kerges kaalus kettad lendavad lihtsama vaevaga kaugemale, kuid samas on need ka tuule poolt kergemini mõjutatavad. Alustamiseks piisab kahest kettast (lühimaa ehk putter ja aeglasem pikamaa ketas ehk fairway driver). Oskuste arenedes saad juba kettaid vastavalt vajadusele juurde soetada.   
     
                                                           

  4. Enamikel tootjatel on ketaste peal 4 numbrit - kiirus (speed), hõljuvus (glide), pööramine (turn) ning hajumine (fade). Need numbrid aitavad paremini aimu saada ketta lennuomadustest. Algajatele ei soovitaks esialgu kettaid kiiremaid kui 10. Hõljuvuse number on alguses vähetähtis, aga reeglina on see 5. Alustava mängija jaoks on kõige oulisemad 2 viimast numbrit. Pööramine ehk turn on  reeglina vahemikus -5 - 0. Hajumine ehk fade jääb vahemikku 0 - 5. Alustav mängija peaks valimi ketta mille pööramise number oleks sama või suurem kui hajumine. Näiteks -2 ja 1 või -2 ja 2. 
    Lennunumbrite kohta saad lähemalt lugeda sellelt inglise keelselt leheküljelt - https://mvpdiscsports.com/flight-rating-system/  



  5. Võimalusel osta kettad poest, mille peamiseks tegevuseks on discgolfi varustuse müük, neil on suurem valik erinevaid kettaid ning müüjad on üldjuhul oma ala spetsialistid. Niimoodi saad kõige kiiremini professionaalset nõu, ilma et peaksid veetma tunde internetiavarustes oma küsimustele vastust otsides. Kindlasti katsu käes erinevate tootjate kettaid, et leida endale mugavaimad.


Meie kodulehel on ka eraldi ketaste sektsioon alustavale mängijale - https://discgolfar.ee/et/16-algajale